ریزش ابرو ها دلایل مختلقی دارد، گاهی افراد ریزش ابرو ها را همزمان با ریزش موها تجربه می کنند که در این حالت علت ریزش ابروها با موهای سر احتمالا مشترک است و معمولا مرتبط با متابولیزم و بیوشیمی بدن می باشد.
اما گاهی افراد بدون آنکه ریزش موی سر داشته باشند صرفا دچار ریزش ابرو ها می شوند که در زیر به بررسی علل آن می پردازیم:
دلایل متداول که سبب ریزش ابرو ها می شوند:
کلسترول بالا: کلسترول و چربی ها بیشتر در بخش هایی از بدن از قبیل شکم، پهلوها، باسن و غیره ذخیره می شوند اما مقدار کمی از آن ها نیز در نواحی صورت از جمله زیر ابروها ذخیره می گردند، اگر شما کلسترول خونتان بالا باشد و یا به عبارتی برنامه غذایی شما حاوی کلسترول و چربی های مضر بیش از حد باشد می تواند سبب ریزش موهای ابرو گردد. چربی های اضافی با تجمع در قسمت ابروها باعث کاهش خون رسانی به ریشه ابروها و ریزش آن ها می گردند.
حتما بخوانید: علت خارش سر چیست و آیا خارش باعث ریزش مو می شود؟
توصیه می شود مصرف مواد غذایی حاوی کلسترول بالا و چربی های مضر از قبیل انواع سس، گوشت قرمز، زرده تخم مرغ، روغن های جامد، خامه، کره و غیره را محدود کرده و در عوض مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 از قبیل روغن های زیتون، نارگیل و ماهی را افزایش دهید.
می توانید در هفته 2 الی 3 وعده ماهی میل کنید و اگر تمایلی به خوردن آن ندارید 3 الی 4 عدد قرص روغن ماهی در هفته مصرف کنید که در اصطلاح به آن مکمل امگا 3 نیز گفته می شود.
کاهش کلسترول بد(LDL) و افزایش کلسترول خوب(HDL) علاوه بر کمک به حفظ سلامت موها از خطر ابتلا به مشکلات قلبی نیز می کاهد. از دیگر روش های موثر در کاهش کلسترول بد ورزش است، سعی کنید حداقل 3 الی 4 جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 30 دقیقه ورزش های سبک از قبیل پیاده روی انجام دهید.
مشکلات غده تیروئید: پر کاری و کم کاری تیروئید هر دو می توانند عاملی در ریزش ابرو ها باشند، اما غالبا نقش کم کاری تیروئید پر رنگ تر است، دلایلی از قبیل کمبود ید، سلنیوم و سایر مواد مغذی می تواند به مشکلات تیروئید دامن زند.
حتما بخوانید: علت سفیدی زودرس موها چیست و آیا درمان قطعی برای آن وجود دارد؟
استرس: استرس به هر شکل چه جسمانی و چه روانی می تواند منجر به ریزش موهای سر و حتی ابروها گردد. استرس سبب تخلیه برخی از ویتامین ها و مواد معدنی از بدن مانند روی، منیزیم، ویتامین های ث، ب1، ب5 و ب6 می گردد که همگی برای سلامت موها و پوست ضروری می باشند.
کمبود ویتامین ها و مواد معدنی: کمبود عناصر روی، منیزیم، کلسیم، منگنز و ویتامین آ، د، ای، اسید فولیک، بیوتین، ب1، ب6 و ب12 از دیگر عوامل موثر در افزایش ریزش ابروها می باشند. امروزه با توجه به فرسایش خاک و کاهش کیفیت مواد غذایی کمبود مواد مغذی ذکر شده در اکثر افراد مشاهده می شود، در تحقیقی در سال 2014 که توسط گروه پزشکی مدیکال پلاس در آمریکا بروی 2850 نفر انجام گرفت، مشاهده گردید بیش از 75% از این افراد دچار کمبود روی و منیزیم می باشند، نکته جالب اینجا است که مصرف مکمل های غذایی امری رایج بین مردم آمریکا می باشد اما با این حال کمبود این عناصر در بسیاری از آمریکایی ها مشاهده می شود.
کمبود سایر مواد مغذی: پروتئین و اسیدهای چرب امگا 3 از مواد مغذی برای سلامت پوست و مو می باشند، کمبود پروتئین و اسیدهای چرب امگا 3 در بسیاری از افراد مشاهده می شود. یکی از دلایل آن عدم وجود مقدار کافی ماهی و سایر آبزیان در برنامه غذایی ما ایرانیان است. ماهی و سایر آبزیان مانند میگو از منابع غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3، ویتامین د و آ و عناصر روی و سلنیوم می باشند، توصیه می شود در هفته 2 وعده ماهی میل نمایید.
حتما بخوانید: آیا ریزش ارثی مو قابل درمان است؟
عفونت های سینوسی: عفونت های مزمن سینوسی نیز یکی از عوامل شایع در ریزش مژه ها و ابروها می باشد.
مشکلات مرتبط با سیستم ایمنی بدن: گاهی در برخی از افراد سیستم ایمنی به اشتباه به ریشه ابروها حمله می کند و موجب ریزش آن ها می گردد، البته این مورد در کسانی دیده می شود که بخش زیادی از ابروهای خود را در زمان کوتاه از دست می دهند و اگر شما جز افرادی هستید که ریزش خفیف ابروها را تجربه می کنید بعید است که شامل حال شما باشد.
التهاب: کسانی که به بیماری های التهابی از قبیل اگزما، آلرژی های پوستی، آرتریت روماتویید، ام اس و غیره مبتلا بوده بیشتر در معرض ریزش موهای سر و حتی ابروها نسبت به سایرین می باشند.
عوارض جانبی برخی از داروهای پزشکی: که در زیر به بعضی از این موارد اشاره می کنم:
داروهای ضد فشار خون: پروپرانولول، آتنولول، کاپتوپریل، کلونیدین و...
داروهای ضد افسردگی: پروزاک، لیتیوم، ایمی پرامین و...
داروهای ضد تشنج: فنی توئین، فنوباربیتال، اسید والپروئیک و...
و داروهایی که در شیمی درمانی از آن ها استفاده می شود.
لوازم آرایشی: استفاده از لوازم آرایشی غیر معتبر و استاندارد باعث آسیب به پوست می شود و اگر زمان طولانی بروی پوست باقی بمانند جذب ریشه ابروها شده و سبب ریزش آن ها می گردد.
سن: به عنوان یک قاعده کلی با افزایش سن و فرسوده شدن بدن از تراکم موهای سر و ابروها هم در بانوان و هم در آقایان کاسته می شود.
تغییرات هورمونی: تغییرات هورمونی در دوران بارداری و شیردهی و همچنین ازدیاد هورمون تستوسترون و کورتیزول از دیگر اختلالات هورمونی شایع در بانوان است که موجب ریزش ابروها می گردد.
در برخی از آقایان نیز ازدیاد هورمون دی هیدروتستوسترون(DHT) علاوه بر ریزش موهای سر موجب ریزش ابرو ها نیز می گردد، از علائم دیگر ازدیاد هورمون DHT افزایش موهای زائد بدن از قبیل موهای روی کتف، گوش ها و رشد سریع موهای بینی می باشد.
حتما بخوانید: چه میزان ریزش مو در روز طبیعی است و بیماری محسوب نمی شود؟
ازدیاد آهن: متاسفانه بسیاری از بانوان به اشتباه بر این تصورند به دلیل عادت ماهانه در معرض کمبود آهن می باشند و بدون بررسی از مکمل های آهن استفاده می کنند که در اکثر موارد نیازی به آن ندارند. آهن از فلزاتی است که اگر بصورت مازاد مصرف شود بسیاری خطرناک بوده و بدن هیچ راه طبیعی برای دفع آن ندارد. آهن مازاد به اشکال مختلف به بدن آسیب می رساند و عامل مهمی در بروز بسیاری از بیماری ها از جمله کم کاری تیروئید، دیابت، ریزش مو و غیره می باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله ازدیاد آهن را مطالعه کنید.
تغییرات آب و هوا: در برخی از موارد نیز با تغییر فصل و یا محل زندگی به شهر و یا کشوری دیگر به دلیل تغییرات آب و هوایی ممکن است افراد به طور موقت ریزش ابرو و موهای سر را تجربه کنند اگر ریزش ابرو ها و یا موهای سر بیش از 2 ماه به طول بی انجامد آنگاه نیاز به مراجعه به پزشک جهت درمان است.
درمان ریزش ابرو:
در اکثر موارد بعد از انجام آزمایشات و تشخیص علل ریزش ابروها و تجویز درمان مناسب، ریزش متوقف و به مرور زمان بخشی از ابروها مجددا روییده خواهند شد.
نکته: اگر دچار ریزش ابرو ها می باشید بهتر است به موقع به پزشک متخصص مراجعه کنید زیرا اگر پیاز ابرو ها به مرور زمان از بین روند متاسفانه رویشی رخ نخواهد داد.
روش هایی برای تقویت ابروها:
در زیر نکات و روش هایی برای تقویت ابروها می نویسم، قابل ذکر است اگر مشکل ریزش ابروهای شما جدی است باید به پزشک مراجعه کنید و موارد زیر صرفا برای تقویت ابرو ها می باشند.
نکته اول: ماساژ ابرو ها ایده جالبی نیست بر خلاف موهای سر ریشه ابروها بسیار سست است و ممکن است هنگام ماساژ براحتی ابروها دچار کشیده شده و همراه با ریشه ریخته شوند.
نکته دوم: از مصرف محلول ماینوکسیدیل برای ابروها خودداری کنید، محلول ماینوکسیدیل چه 2% و چه 5% آن مناسب پوست سر است و احتمالا سبب ایجاد حساسیت و آلرژی در پوست صورت می گردد.
روغن رزماری(Rosemary Essential Oil): این روغن زمانی که از طریق پوست جذب ریشه موها گردد سبب افزایش خون رسانی و تقویت ریشه موها و تحریک رویش موهای جدید می گردد، می توانید هفته 3 الی 4 بار مقدار کمی از روغن رزماری را با نوک انگشتان بروی ابروها مالیده و به آرامی پخش کنید. اجازه دهید روغن رزماری برای چند ساعت(حداقل دو ساعت) بروی پوست مانده و سپس اقدام به شستشو نمایید.
روغن نارگیل: یکی از مفید ترین روغن های موجود برای سلامت پوست و موها می باشد، روغن نارگیل حاوی ویتامین E، اسید های چرب غیر اشباع امگا 6 و اسید گاما لینولنیک(Gamma Linolenic Acid) است. اسید گاما لینولنیک دارای خاصیت ضد التهابی و باعث مرطوب شدن پوست می شود. روغن نارگیل باعث تقویت ابرو ها و افزایش ضخامت تارهای ابرو نیز می گردد. می توانید از آن مانند روغن رزماری استفاده نمایید.
نکته: زیاده روی در مصرف این روغن ها باعث کسب نتیجه بهتر نمی شود بلکه سبب بسته شدن منافذ پوست شده که خود عاملی در افزایش ریزش موها است از اینرو نباید بیش از 3 الی 4 بار در هفته از روغن های گیاهی جهت تقویت ابروها استفاده نمود.